Hönan & Ägget
Kim Forchhammer, en av de bästa fågelfotografer vi vet, har bjudit oss på porträttbilder av våra undersköna, härliga, nyfikna och sociala damer.
2019 fick Bagisodlarna 11 nya medlemmar. Hönsen Doris, Kicki, Lyra, Amira, Berta, Söti, Helmi, Malin, Lollo, Nora och Aron kläcktes i Almunge-Gränby och var ungefär 12 veckor gamla när de kom hit. Ovan finns bilder på de första hönsen i skogsträdgården, tagna av Kim Forchhammer.
Sedan dess har höns kommit och gått. Idag har vi höns av raserna Hedemorahöna, Bohuslän-Dals Svarthöna, Cream Legbar och Maran. Några har varit med sedan 2019, men de flesta har kläckts av hönor i hönsgården.
Allt sedan hönsgården byggdes har vi fått hjälp av grannar i området. Finansieringen av bygget kom genom bidrag från grannar, vänner och Skarpnäcks församling. Många grannar har sedan dess hjälpt till med smått och stort, såsom inhägnad, bygge av utetak och råttjakt med hundar. Vi i föreningen är otroligt tacksamma för det stöd vi fått från alla i området.
I perioder har vi tuppar i hönsgården. Dessa kommer när hönorna ruvat och kycklingar kläckts på somrarna. Ur ungefär hälften av äggen kläcks en höna, i andra hälften en tupp. Framåt jul brukar tupparna bli stora och börja gala. För att inte störa grannar försöker vi hitta nya hem åt tupparna innan våren kommer.
Våra nuvarande hönsraser
Maran
Maran är en fransk sort som tagits fram för både kött- och äggproduktion. Därför är de lite större och tyngre. De värper chokladbruna ägg, de mörkaste äggen av alla höns.
Ian Fleming/James Bond åt endast ägg från Maran-höns och alltid i en djupt blå äggkopp med guldkant.
Cream Legbar
Cream Legbar är en Brittisk hönsras, som skapades under 20, 30 och 40-talen.
Den anses vara en kulturras, och utmärker sig med fina ljusblåa ägg och att kycklingarna är könsvisande - det går alltså redan vid kläck att se skillnad på höna och tupp.
Bohuslän-Dals Svarthöna
Bohuslän-Dals Svarthöna är en helt svart höna, med svarta fjädrar, kam och ben. Hönan är en lantras och härstammar från gränstrakterna av Bohuslän, Dalsland och Norge.
Det finns beskrivet hur sjömän under 1600-talet tog med sig en grupp svarta höns från Afrika, kanske stammar dagens svarthöns från den rasen. Äggen är ljusbruna.
Hedemora
Hedemorahöns är en mycket gammal svensk lantras, som ända in på 30-talet var en vanlig syn på gårdarna runt Hedemora i Dalarna.
Hedemorahönan har en tät, och extra dunrik fjäderdräkt. Det gör den extra härdig för kallt klimat. Några av våra Hedemorahöns har ulliga fjädrar, det tycker vi är gulligt! Äggen är bruna.
Om du är intresserad av att starta en kollektiv hönsgård och vill veta hur vi gjorde går det bra att höra av sig, info om hur du kommer i kontakt med oss ligger under fliken "Kontakt"! Vill du följa hönornas liv i Bagarmossen kan du göra det genom vår Facebooksida Hönan & Ägget eller vårt Instagramkonto.