Hönan&Ägget

2019 fick Bagisodlarna 11 nya medlemmar. Doris, Kicki, Lyra, Amira, Berta, Söti, Helmi, Malin, Lollo, Nora och Aron. De föddes i Almunge-Gränby och var ungefär 12 veckor gamla när de kom hit. 

För den extra hönsintresserade kan vi berätta att Amira, Malin, Nora och Aron är Silverudds Blå. Det är en svensk kultursort som togs fram av Martin Silverudd på 80-talet. De är lätta värphöns som gärna flaxar lite extra med vingarna. Äggen lär bli gröna men det har vi inte sett själva eftersom de inte börjat värpa än. Däremot har vi redan fått första ägget av Lyra som är en Maran-höna. Maran är en fransk sort som tagits fram för både kött- och äggproduktion. Därför är de lite större och tyngre, och helt klart de som är mest framfusiga i det här gänget. De värper chokladbruna ägg, de mörkaste äggen av alla höns. Ian Fleming/James Bond åt endast ägg från Maran-höns och alltid i en djupt blå äggkopp med guldkant. 

En arbetsgrupp inom föreningen har skött all planering och tar nu hand om hönsen. Det är inte billigt att skaffa höns. Förutom ett rejält hönshus behövdes också en rejäl inhägnad, men grannar, vänner och Skarpnäcks församling ställde upp och skänkte pengar till insamlingen som genomfördes via Kickstarter. Många grannar kom också och hjälpte till när hönsgården skulle inhägnas, och andra har dykt upp och hjälpt oss med ett utetak till hönorna. 

Den första söndagen i varje månad mellan 13.00 - 15.00 har vi hönsfika. Då får alla som vill komma och ta en kopp kaffe och gå in och hälsa på hönsen. Till våren kommer fler sittplatser att ordnas så att den som vill ta sig en vilostund till ljudet av fridfullt kacklande hönor kan göra det. 

De här damerna har gett vår skogsträdgård nytt liv.

Om du är intresserad av att starta en kollektiv hönsgård och vill veta hur vi gjorde går det bra att höra av sig, info om hur du kommer i kontakt med oss ligger under fliken "Kontakt"! Vill du följa hönornas liv i Bagarmossen kan du göra det genom vår Facebooksida för just hönsen eller Instagramkonto

Kim Forchhammer som är en av de bästa fågelfotografer vi vet har bjudit oss på några porträttbilder av dessa undersköna härliga nyfikna och sociala damer.


2019 Bagisodlarna | Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång